torstai 10. lokakuuta 2013

Kouluratsastus on avain kaikkeen

Charlie tarhailemassa 06.10.2013


Tiistaina meillä oli jälleen kerran kouluvalmennus. Charlie oli ollut edellisenä päivänä todella raskas kädelle ja samalla niin innokas, että piti ihan hikeen asti ratsastaa. Se oli vaan pakko, jotta sen sai edes jotenkin kuulemaan ja kantamaan itseään. Kouluvalmennuksessa meni taas yllättävän hyvin, kokoajan kehitystä näkee niin hevosessa kuin itsessä. Kädelle se ei jäänyt painamaan, teimme siirtymisiä ja vastalaukkoja jotka sujuivat hyvin. Kuitenkin sain tehdä todella töitä, että sain ruunan edes kunnolla laukkaamaan. Normaalisti sitä ongelmaa ei ole - mutta ruuna oli aika väsynyt edellispäivän treeneistä, koska en antanut periksi vaan ratsastin sitä niin kauan ennenkuin se alkoi hyväksymään tuntuman, eikä vaan juossut alta tuhatta sataa ollen vahva kuolaimelle.

Sitä edellisellä tunnilla tehtiin pohkeenväistöjä ja Charliehan vähän on koululiikkeissä asenteella "kyllä minä tämän osaan". Mikä taas tarkoittaa että hevonen alkaa ennakoimaan ja tekemään itsestään asioita. Kuitenkin pitää muistaa ettei anna hevosen itse automaattisesti lähtemään liikkeisiin, vaan että liike tehdään alusta loppuun yhdessä. Pitää myös itse muistaa ettei jää vaan matkustelemaan ja tee asioita vähän sinne päin, vaan siten että tekee ne juuri niinkuin kuuluukin, asetuksesta lähtien.

Keskiviikkona meillä oli estetunti ja ruuna oli aika virkeänä. Jo laukasta lähtien se oli innoissaan hyppimässä eteenpäin, niin että etujalat kävivät aina korkealla laukassa - pöhkä kaveri. Viime viikolla ei siis ollut estevalmennusta, joten ei ihme että oli taas niin innoissaan estekentällä. Alkutunnista jopa tipahdin, heh - en vaan yksinkertaisesti kerennyt hevosen sivuliikkeeseen mukaan kun se ympyrällä säikähti, teki äkkijarrutuksen ja peruutti kesken laukan. Ei onneksi sattunut mitään, takaisin selkään ja homma jatkui.


Aloitimme tehtävät kolmella puomilla, ja jokaisen puomin ympärille tehtiin voltti vaihtaen laukka. Eli ensimmäisen puomin jälkeen voltti vasemmalle, toisen puomin jälkeen oikealle ja taas vasemmalle, ja vaihto viimeisen puomin jälkeen suoralla. Tämä tehtävä on meille todella hyvä, sillä sain Charlien todella hyvin avuille ja siksi koko tunti menikin todella hyvin ja hallitusti.

Sitä paitsi mikä ihaninta - ruuna ei painanut valmennuksessa yhtään vasemmalle kuolaimelle niinkuin yleensä esteillä - JES - tätä ollaan haettu ja kauan - kouluratsastustunnit kunniaan, se on avain kaikkeen.

Pidin erittäin paljon tehtävistä ja sain todella hyvän yhteyden Charlieen.

Halusin piirtää teille estevalmennuksen tehtävistä kuvat, sillä nämä saivat ainakin oman hevoseni erittäin kuuliaaksi, joka yleensä on vaikea saada kuulolle esteratsastuksen parissa.


Kun olimme tehneet puomiharjoitukset molempiin suuntiin laukassa, aloimme menemään pieniä esteitä kahdeksikko harjoituksella. Teimme niitä niin kauan ennenkuin hevonen oli räpylässä ja kun esteet olivat pienet, ei ne olleet niin kuluttavia hevoselle. Me kuitenkin tultiin vaan pariin otteeseen, sillä puomiharjoitus oli saanut Charlien erittäin kuuliaiseksi.

Selostan kuvaa sen verran että kutosesteen jälkeen jatkettiin taas kolmoselle ja siitä nelos-vitos-kutoselle ja taas sama alusta. Tehtiin tätä sitten lopussa isoimmillakin esteillä ja Charlie hienosti malttoi vaikka esteet hieman nousikin. Mahtava tunne kun hevonen oikeasti kuuntelee eikä jää yhtään painamaan kädelle, edes kaarteissa niinkun Charliella on yleensä tapana.

Kolmatta kuvaa en jaksanut piirtää sillä se oli vaan normaali neljän esteen linja. Ravissa sisään, in-and-out pysty esteillä, ristikko ja kaksi laukkaa okseri. Tässä panostin kunnolla istuntaani ja valmentajakin sanoi että juuri tuota haetaan esteillä. Itse siis yritän panostaa tästä lähtien myös omaan istuntaan kerta on valmentaja joka siihen myös puuttuu.


Kiitokset kuvaajalle! © Ella Laakkonen
Valmentaja käski katsoa esteen jälkeen suoraan niinpä lähdin hieman liioittelemaan (:
8 kommenttia:

 1. Aivan ihana hevonen! c: Ja muutenkin kiva blogi :) Liityin lukijaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan toi aika mahtava kaveri c(: ja kiitokset mielipiteen jakamisesta ja mukava kuulla että blogi miellyttää ja että jäit jopa seurailemaan meitä :)

   Poista
 2. Ompas sulla veikeen näkönen hevonen:) ja upea kertakaikkiaan! Saako udella missäpäin uudellamaalla Charlie asustelee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Charlie kiittää ja hän asuuu Tuusulan Rusutjärvellä Sakun tallilla :)

   Poista
 3. Wau miten hieno hevonen ja hienoja kuvia :o sait uuden lukijan (:

  http://juliajavisassi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kehuista, ja kiva että liityit seurailemaan meitä! Tulen pian vierailemaan blogiisi :)

   Poista