torstai 17. helmikuuta 2011

cold, could and could february

Voi kun kesä jo tulisi, tämä kylmyys alkaa kyllästyttämään todenteolla! Toiseksi myös hevosille se on huono kun ei pysty normaalisti varsinkaan -20 asteen pakkasella liikuttamaan. Muutenkin tallilla on -18 asteen pakkasraja joten eivät ole päässeet edes aamuisin tarhantamaan, itse olen sitten vienyt ratsastusta ennen tai jälkeen tarhailemaan ja voi kyllä, voitte kuvitella kuinka intopiukeena ruuna laukkaili ja pukitteli tarhassa kun ei ollut päässyt ulos. Miksi etelä-suomessa nihkeillään, pohjoisessa viedään aina hevoset ulos vaikka olisi se -30 astetta pakkasta. Se pari tuntia riittäisi ihan hyvin kunhan vähän saisivat edes ulkoilla. Muutenkin hevoselle karsinassa seisominen on niin luonnoton asia, ne on tottunut aina olemaan vapaina ja ulkoilmassa. (lue=HUOM! TÄMÄ kannattaa lukaista - paljon hyvää tietoa!)

Asiasta kuitenkin toiseen, maanantaina Liisa Härmä kävi rokottamassa Charlien joten nyt on kaikki rokotukset kunnossa ettei niistäkään tarvitse murehtia. En ole päässyt Charlien kanssa kahteen viikkoon estevalmennukseen, ja tuskin seuraavallakaan viikolla jos pakkaset paukkuu samaan malliin. Ruuna on ollut aika säpäkkä viime aikoina mutta taitaapi tuo pakkanen tehdä senkin. Kävin myös ostamassa Back on track'in selänlämmittimen sillä edelleen mielessäni pyöri hieroojan sanat. Tuonpa pistän sitten C'n selkään ennen ja jälkeen ratsastuksen.

Tiistaina kävi Nykäsen Petri kengittämässä Charlien ja oli kyllä niin vaikea tapaus että huhhuh. Etujalat antoi tuosta vaan mutta heti kun petri siirtyi kengittämään takapäätä ruuna alkoi temppuilemaan ja riuhtasi kokoajan itsensä kengittäjän otteesta. Tarjosin ruunalle heinää, ei auttanut yhtään mutta kun annoin sitten mössöt niin sitten Petri sai kengitettyä toisen jalan hyvin. Kuitenkin ongelma jalka oli vasen jalka, johon ei auttanut mikäään - edes huulipuristin ei vaikuttanut mitenkään ja muutenkin hevonen oli erittäin jännittynyt koko ajan. Ei ole ikinä käyttäytynyt tuollatavoin, ei siis ikinä ja kuitenkin onhan hevonen ollut minulla jo yli puolivuotta. Toisin.. mietin myös sitä että hevoset eivät olleet päässeet sinäpäivänä yhtään tarhaan joten olisiko se aiheuttanut tätä mutta tuskin.. tai en tiedä. No Charlie sitten potkaisikin kengittäjää, ja kaikkea sählinkiä siinä oli mutta onneksi ei annettu periksi ja loppujen lopuksi kenkä oli jalassa. Monet kerrat kun petri oli lyönyt naulan ruuna riuhtasi ja sitten varvaskäänne painautui ikävästi kavioon että vertakin tuli mutta onneksi vain pikkaisen. Charlie ei onneksi ontunut ja piti ihan normaalisti painoakin jalallaan.

Juoksutin sitten keskiviikkona hevosen ja ei onneksi ontunut eilisen jäljiltä. Huh, se tästä olisikin vielä puuttunut mutta kyllä tällekkin päivälle vielä huonoa oli luvassa. No sittenpähän Diana kyseli että kenen loimi oli pesuboksissa roikkumassa ja meidänhän se oli, ilmenipä sitten että Charlie oli tylsistyessään napannut jotenkin ihmeellisesti loimen karsinan ovesta ja päästänyt pissat tämän päälle. Voi tsiisus, no pesuun se loimi + sen päällä oleva loimi joka oli myös läpimärkänä. Oli siis ilmeisesti makoillutkin loimen päällä. Molemmat olivat kusessa ja pesuun joutuisivat. Kaiken huippu oli että kun kotona ei ulkotoppista voitu pestä niin jouduttiin matto piioille maksamaan 44e yhden loimen pesusta. No Siru onneksi lainasi meille ulkotoppista ja lauantaina saadaan oma toppis takaisin! Tässä pientä päivistystä (:

2 kommenttia:

  1. Onpa kyllä aika pieni pakkasraja! Mulla on hevoset omassa tallissa, että sinänsä, mutta kyllä täällä tuntuu monella menevän hevoset ulos, vaikka kylmää onkin! Omat hepat oli kylmimpinä päivinä puolillepäivin sisälle, jolloin pakkanen laski -25 asteeseen - sitten loimitettuna ulos.

    Charlie on kyl hieno hevonen, sillä on tosi nätti pää!

    VastaaPoista
  2. Naurettavan pieni minun mielestäni, varsinkin suomessa pitäisi olla paljon suuremmat pakkasrajat ja muutenkin veisivät sitten ryhmissä ulos mutta kun ei. noh, onneksi ollaan jonossa valmennustalli huuhtasille, siellä toimi kaikki asiat aina kun oltiin entisen hevoseni kanssa siellä mutta paikkoja kun ei taida edes lähimailla olla vapautumassa mutta yritetään kestää. nyt olen itse vienyt heppaa ulos kun talli ei ole sitä tehnyt.

    VastaaPoista